Graphic Novels voor de Leeslijst

Hoe kunnen docenten Nederlands strips meenemen in de lessen literatuur? En waarom zou je alleen maar romans lezen, als je ook strips kan lezen? Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer wil dat strips een plek krijgen op de leeslijst, en heeft daarom de gids Graphic Novels voor de Leeslijst samengesteld.

Meld je hier aan om op de hoogte te blijven van de verdere plannen rondom Graphic Novels voor de Leeslijst.

Graphic Novels voor de LeeslijstStrips horen thuis op de literatuurlijst voor de middelbare school, vindt Margreet de Heer. Ze heeft zichzelf tot doel gesteld om strips ook echt op die leeslijst te krijgen. Om docenten Nederlands hierin te stimuleren, is er nu de gids Graphic Novels voor de Leeslijst. De gids is gratis te krijgen bij veel stripspeciaalzaken, of hier te downloaden.

De gids is een selectie van literaire strips –beter bekend als graphic novels- die prima zouden passen op de boekenlijst. Compleet met beschrijvingen en per titel enkele vragen, om een aanzet te geven tot discussie in de klas. Het is een startpunt voor leraren Nederlands, om te laten zien dat ook strips thuis horen op die lijst. Het kan docenten en leerlingen inspireren om nog meer strips te ontdekken.

Meer details vind je hier.

Populaire cultuur

Strips zijn al tientallen jaren onderdeel van de populaire cultuur, net als romans, films en muziek. Zo kan een strip ook een diep en gelaagd verhaal vertellen, emotie oproepen of een visueel spektakel bieden. In de beste strips vullen woord en beeld elkaar perfect aan, terwijl ook de fantasie van de lezer geprikkeld wordt. Het maakt zo’n strip een uniek medium, dat zich uitstekend leent voor een grondige analyse in de literatuurlessen.

Veel docenten Nederlands staan daar best voor open, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Daarom presenteert de Stripmaker des Vaderlands nu deze gids, samengesteld door Margreet de Heer, met medewerking van Willard Mans en Bas Schuddeboom.