Niet meer alleen 'De Aanslag', 'Karakter' of 'De Donkere kamer van Damocles', maar zet ook stripboeken op de leeslijst! Dat is het idee van de Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer. "Bij strips zijn je hersenen zelfs actiever."

Woensdag verschijnt namelijk een gids voor docenten met daarin allerlei tips over zogeheten 'graphic novels'. Dat zijn strips voor volwassenen; literaire strips. Die kunnen over van alles gaan en hoeven niet eens per se grappig te zijn. 'Donald Duck' of 'Suske en Wiske' zijn vrolijke kinderstrips, maar dat is volgens De Heer maar één genre. Strips zijn namelijk een medium en geen genre op zich. Omdat 'graphic novels' over net zulke zware en veelomvattende onderwerpen gaan als literatuur, vindt De Heer dat dat ook erkend moet worden door ze op de leeslijst te zetten.

Hersenenactiviteit

Veel mensen denken dat er bij strips weinig meer aan de fantasie wordt overgelaten, in tegenstelling tot bij 'echte' boeken. "Dat is dus niet waar", zegt De Heer. "Ook tussen de plaatjes gebeurt een hoop: eerst zie je iemand aankomen, en daarna staat hijvol in beeld. Je hersenen bedenken dan dat diegene loopt. Uit hersenonderzoek blijkt dat hersenen zelfs actiever zijn dan bij het lezen van een 'gewoon' boek."

Docenten zijn al enthousiast. "De gids is een eerste aanzet, we geven docenten een overzicht van de strips die goed in het onderwijs gebruikt zouden kunnen worden. Het is nog lang geen compleet overzicht, maar het is een begin."

Betoog in stripvorm

Om haar betoog kracht bij te zetten, heeft de Stripmaker des Vaderlands hier natuurlijk ook een strip over gemaakt. In vier plaatjes vat ze haar visie samen:

Woensdag komt de gids 'Graphic Novels voor op de Leeslijst' uit, die gratis verkrijgbaar is door het land en op stripmakerdesvaderlands.nl.

Title

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.