Direct naar artikelinhoud
De omslag

'The Sandman staat voor mij voor de perfecte overgang van theologie naar strips'

'The Sandman staat voor mij voor de perfecte overgang van theologie naar strips'
Beeld Margreet de Heer

In De Omslag vertellen bekende en minder bekende mensen over een boek of kunstwerk dat iets in hun leven teweeg heeft gebracht. Deze week Margreet de Heer met ‘Lucifer’ uit The Sandman

Welke strips passeerden er nog meer toen u nadacht over deze rubriek?

“Ik dacht nog even aan ‘Calvin and Hobbes’ van Bill Watterson, dat was ook een fijne openbaring voor me. Maar meer fijn in de zin van: dat je er lekker mee in een hoekje kunt gaan zitten lezen. Niet mind blowing, of zo.”

Het personage Lucifer was dat wel. Waarom?

“Omdat ik door die strip besefte dat strips ook epische, diepe theologische en filosofische verhalen kunnen dragen. Er ging een wereld voor me open. Schrijver Neil Gaiman - de tekeningen zijn van anderen - creëerde met ‘The Sandman’ een hele wereld. Ik kwam de strip tegen in Edinburgh, toen ik daar als uitwisselingsstudent woonde. De strip draait om Dream, de heer van de droomwereld. Die moet afdalen naar de hel, om met de duivel te onderhandelen over vrijlating van een oude minnares van hem. Daar aangekomen blijkt de hel leeg. Alleen Lucifer loopt nog rond om de laatste poorten te sluiten. Hij stopt ermee, hij heeft er genoeg van de rol van de duivel te spelen. Hij vertrekt en opent een nachtclub in Los Angeles. Is dat niet een geweldig theologisch gegeven? In een strip!”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het personage Lucifer was dat wel. Waarom?
Beeld Margreet de Heer

Wat ontdekte u nog meer door deze stripreeks?

“Ik heb altijd geworsteld met wat ik nu wilde met mijn studie theologie. Lag mijn ware liefde niet meer bij het striptekenen? The Sandman staat voor mij voor de perfecte over- gang van theologie naar strips.”

Is de strip nog altijd een ondergewaardeerd genre?

“Ik denk dat niet zichtbaar genoeg is hoe mooi, divers en breed de strip is.”

Nu bent u Stripmaker des Vaderlands. Wat gaat u aan deze misstand doen?

“Ik ga proberen om strips op de boekenlijsten te krijgen. En dat doe ik door ze onder de aandacht te brengen, onder andere via een gratis digitaal boekje met daarin besproken de 30 beste Nederlandse strips en graphic novels, en hoe je die als docent op de boekenlijst kunt behandelen.”

Welke van die 30 beste zou voor een ommekeer kunnen zorgen?

“Aimée de Jonghs ‘De terugkeer van de wespendief’. Indringend, gelaagd, fantastisch getekend. Echt, je moet het zien.”

Striptekenaar Margreet de Heer (1972) studeerde theologie. Tot eind 2010 had ze in deze krant (Religie&Filosofie) een maandelijks stripfeuilleton. Ze werd onlangs uitgeroepen tot Stripmaker des Vaderlands.

Lees hier meer afleveringen van De Omslag.