Vier stripmakers maken kans op de titel Stripmaker des Vaderlands. De genomineerden zijn op vrijdag 7 juli bekend gemaakt: Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie), Pieter Hogenbirk (Rembrandt), Maaike Hartjes (Maaikes Dagboekje) en Margreet de Heer (Liefde in Beeld) gaan de strijd aan.

Na een Dichter en een Denker des Vaderlands komt er nu ook een Stripmaker des Vaderlands. ‘Hij of zij moet een ambassadeur worden voor de strip en het medium strip in de volle breedte laten zien’, zegt Caroline van der Lee, voorzitter van de stichting die de Stripmaker des Vaderlands heeft opgezet. ‘Daar hoort ook bij dat er projecten en activiteiten ontwikkeld worden die de strip op de kaart zetten. En de Stripmaker des Vaderlands geeft bij een gebeurtenis van nationaal belang een visie op de actualiteit in stripvorm.’

De komende maanden laten de vier genomineerden  zichzelf zien om uiteindelijk de felbegeerde titel van Stripmaker des Vaderlands in de wacht te slepen. Het publiek beslist daarover mee, stemmen kan op www.stripmakerdesvaderlands.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 14 oktober.

Stripcultuurbeurs

Het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands heeft in oktober vorig jaar de Stripcultuurbeurs gewonnen, een geldprijs van 4000 euro voor innovatieve projecten rondom de strip. Om te zorgen dat het niet bij een eenmalige actie blijft, maar dat het een blijvende functie wordt, is er een stichting opgericht om de Stripmaker des Vaderlands te ondersteunen.

Op die manier moet benadrukt worden welke belangrijke rol de strip in de cultuur en het dagelijks leven inneemt. ‘Het is de kunstvorm die de meeste invloed heeft op de andere kunsten, maar ook als communicatievorm is de strip heel belangrijk’, aldus Van der Lee. Je komt strips bijvoorbeeld tegen in film (animatie), beeldende kunst, muziek en natuurlijk boeken.

De kandidaten

Maaike Hartjes is één van de belangrijkste stripmakers van haar generatie. Sinds begin jaren negentig maakt ze indruk met een compleet eigen stijl: piepkleine tekeningen verpakt in autobiografische vertellingen. Maaike veroverde snel een plek in de stripwereld met Maaikes Dagboekje en won vorig jaar de Stripschapprijs.

Margreet de Heer is vooral bekend van haar ‘In Beeld-reeks’ (Filosofie in Beeld, Religie in Beeld, Liefde in Beeld). Daarmee maakt ze op een kleurrijke manier complexe onderwerpen toegankelijk. Ze maakt deze reeks samen met haar man Yiri. Haar langstlopende strip is Mijntje voor het blad Zij aan Zij.

Pieter Hogenbirk  edenkt voor de stripstrijd van het Parool de strookstrip rond Rembrandt en wordt derde. Met Freek de Jonge maakt hij ‘De Pagina Monologen’. Voor de ‘nieuwe’ Eppo pakt hij uit met tekenwerk van ‘Tim Tijdloos’, ‘De Bandini’s’, ‘De Ruyter’ en recent ‘Van Oranje’. Andere bekendere strips zijn ‘Jaap & Joopie’ en ‘Steffie & Flint’.

Robert van der Kroft begon zijn carrière in bladen als Donald Duck en Pep, en kreeg samen met Jan van Die en Wilbert Plijnaar als de WiRoJa’s grote bekendheid met hun versie van ‘Sjors en Sjimmie’. De strip was ongekend populair, zo populair dat er zelfs een stripblad naar werd vernoemd. Eind jaren tachtig bedacht het trio ‘Claire’ voor het damesmagazine Flair. Robert van der Kroft was één van de grondleggers van De Vrije Balloen en van het blad Zone 5300.