De Nederlandse culturele sector kent zes roulerende erefuncties: de Dichter, Denker, Theoloog, Fotograaf, Componist en Stripmaker des Vaderlands. Zij treden op als ambassadeur van hun ambt. Vanaf 26 februari wijzigen deze ‘des Vaderlandsen’ gezamenlijk hun titel in ‘der Nederlanden’.

Schrijver, dichter en host Babs Gons vervult van 2023 tot en met 2025 als Dichter des Vaderlands de rol van ambassadeur voor de Woordkunst. Het eerste wat zij zich bij haar aanstelling afvroeg was: is deze titel nog wel van deze tijd? Ook uit de vele reacties op haar benoeming kwam naar voren dat diverse mensen de benaming ‘des Vaderlands’ als gedateerd ervaarden. ‘Ik heb gemerkt dat bij een deel van de samenleving de gevoelswaarde van de term is veranderd. De lading van woorden verschuift door de tijd’, vertelt Gons.

Ze riep alle ‘des Vaderlandsen’ bij elkaar en opende het gesprek met Anne-Maartje Lemereis (Componist), Mirella Klomp (Theoloog), Marwan Magroun (Fotograaf), Marjan Slob (Denker) en Jan Vriends (Stripmaker). Tijdens hun gesprekken bleek de groeiende twijfel gedeeld te worden: ‘Ook in het buitenland wordt er regelmatig aan ons gevraagd of de titel ‘des Vaderlands’ nog wel van deze tijd is.’ Na uitgebreid overleg met de ‘des Vaderlandsen’ en hun organisaties is gezamenlijk besloten om voortaan als ‘der Nederlanden’ verder te gaan.

Met deze titel kiezen de samenwerkende organisaties voor een open en tijdloze titel, die alle inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden betrekt bij de activiteiten van de ambassadeur. Daarnaast maakt de nieuwe titel geen onderscheid tussen vaderland en moederland, waarmee het beter aansluit bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.

De Stripmaker des Vaderlands heet dus voortaan de Stripmaker der Nederlanden.