Margreet de Heer is de Stripmaker des Vaderlands

Na een Dichter en een Denker des Vaderlands is er nu ook een Stripmaker des Vaderlands. Margreet de Heer is door het publiek gekozen om als eerste deze functie te vervullen. Dat is bekend gemaakt in boekhandel Grand Theatre in Breda, aan de vooravond van het Stripfestival dat komend weekend in Breda plaatsvindt. Margreet de Heer wordt nu benoemd voor drie jaar.

Margreet de HeerBijna 3500 mensen hebben de afgelopen maanden via internet hun stem uitgebracht op één van de vier genomineerden: Robert van der Kroft, Pieter Hogenbirk, Maaike Hartjes en Margreet de Heer. Margreet heeft dankzij een flinke eindsprint een hoop extra stemmen gehaald.

Margreet de Heer: ‘Ik vind het fantastisch dat ik nu de Stripmaker des Vaderlands ben. Ik kijk er enorm naar uit om op deze manier de stripwereld te vertegenwoordigen en om leuke projecten rondom strips op te zetten. Ik wil graag strips in het onderwijs promoten en iedereen laten zien wat voor moois er is op stripgebied.’

Initiatiefnemer Caroline van der Lee, voorzitter van stichting aaStrips, is blij met de keuze voor Margreet de Heer. ‘Margreet heeft een eigenzinnige stijl en gaat een even eigenzinnige weg.  Wat het werk van deze stripper betreft, kan het zowel bij mainstream, als bij underground worden ingedeeld als bij geen van beide. In discussies laat ze zich niet leiden door wat de politieke correctheid verlangt en evenmin door wat tegenwoordig bon ton is, maar door eigen denkwerk. Het bestuur van aaStrips, die de Stripmaker des Vaderlands zal ondersteunen, ervaart dat als charmant, intelligent en verfrissend.’

Margreet de Heer stelt zichzelf voor als Stripmaker des Vaderlands

Waarom een Stripmaker des Vaderlands?

De Stripmaker des Vaderlands moet een ambassadeur worden voor het beeldverhaal en het medium strip in de volle breedte laten zien. Daarvoor zullen projecten en activiteiten ontwikkeld worden die de strip op de kaart zetten. Margreet de HeerEn de Stripmaker des Vaderlands kan bij een gebeurtenis van nationaal belang een visie op de actualiteit in stripvorm geven.

Het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands heeft in oktober vorig jaar de Stripcultuurbeurs gewonnen, een geldprijs van 4000 euro voor innovatieve projecten rondom de strip. Om te zorgen dat het niet bij een eenmalige actie blijft, maar dat het een blijvende functie wordt, is er een stichting opgericht om de Stripmaker des Vaderlands te ondersteunen.

Met het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands moet benadrukt worden welke belangrijke rol de strip in de cultuur en het dagelijks leven inneemt. ‘Het is de kunstvorm die de meeste invloed heeft op de andere kunsten, maar ook als communicatievorm is de strip heel belangrijk’, aldus Van der Lee. Je komt strips bijvoorbeeld tegen in film (animatie), beeldende kunst, muziek en natuurlijk boeken.

Reageer hier als eerste

Reageer

Your email address will not be published.


*