Margreet de Heer, Stripmaker des Vaderlands 2017-2020
Margreet de Heer (Leiden, 1972) was van 2017 t/m 2020 de allereerste Stripmaker des Vaderlands. Ze werd door het publiek gekozen uit vier genomineerde kandidaten. Al direct bij haar aantreden trok ze de aandacht met haar pleidooi voor strips op de literatuurlijst van middelbare scholen. Van het AD tot EenVandaag en van EditieNL tot het Jeugdjournaal, allemaal hadden ze aandacht voor dit wilde plan van de Stripmaker des Vaderlands.
Het bleek dat veel docenten op middelbare scholen wel oren hadden naar het gebruik van strips in het literatuuronderwijs, maar ze wisten vaak niet waar ze moesten beginnen. Margreet benaderde daarom stripkenner Bas Schuddeboom en docent Nederlands Willard Mans. Samen maakten zij in 2018 de gids Graphic Novels voor de Leeslijst, een bloemlezing van ruim 50 literaire strips die prima op de literatuurlijst voor scholieren kunnen staan.
De gids geeft bij elk stripboek een omschrijving en een suggestie voor vragen die je zou kunnen behandelen in de klas. Deze bundeling is verre van compleet, maar bedoeld ter inspiratie en als startpunt voor docenten om strips in het onderwijs te gebruiken. Vlak voor het eind van haar termijn in 2020 kwam Margreet met een aanvulling van nog eens 33 strips die tijdens haar periode als Stripmaker des Vaderlands zijn uitgekomen, en die ook een plek op de lijst verdienen.
Stripinterviews en ‘bloto’s’
In ruimere zin was het gebruik van strips in het onderwijs het grote speerpunt van Margreet de Heer als Stripmaker des Vaderlands. Ze maakte verschillende posters in stripvorm, zoals Westerse wetenschap in de Middeleeuwen, De slag bij Heiligerlee of De geschiedenis van Sinterklaas. Ook maakte ze de lesbrieven Leren met Strips, over onder andere Alexander de Grote en de Tweede Wereldoorlog. Al dat lesmateriaal is gratis te downloaden.
Margreet ontwikkelde tevens een nieuw genre in de strip: het stripinterview. Ze interviewde bekende striptekenaars als Eric Heuvel en Kenny Rubenis, of iemand als zangeres Lenny Kuhr, en verwerkte dat interview tot een strip. Deze stripinterviews werden gepubliceerd in de Eppo of de StripGlossy. Daarnaast had ze in de podcast van Stripjournaal een vaste rubriek: Het voorleeshoekje van de Stripmaker des Vaderlands. Daarin las ze letterlijk voor uit stripverhalen, wat deze strips weer in een heel ander daglicht plaatste.
In haar laatste jaar startte Margreet een crowdfundingsactie om een overzichtsboek van haar tijd als Stripmaker des Vaderlands samen te stellen. Ze voerde campagne door ‘bloto’s’ voor de donateurs toe te voegen, naaktfoto’s van haarzelf die bewerkt waren door verschillende striptekenaars. Ze wist er aandacht mee te trekken, en tegelijkertijd een statement te maken tegen preutsheid. In no time had ze het streefbedrag binnen. Het overzichtsboek verschijnt in de loop van 2021.