Herman Roozen, Stripmaker des Vaderlands 2021-2023

Herman Roozen (Toldijk, 1966) was Stripmaker des Vaderlands van 2021 t/m 2023. Hij volgde daarmee Margreet de Heer op, die als eerste deze eervolle functie vervuld heeft. Onder het motto ‘Strip, het meest voordelige stukje lees. Strip!’ bracht hij als Stripmaker des Vaderlands de rijke wereld van de strip onder de aandacht. Hij heeft eraan gewerkt om strips uitgebreider en prominenter beschikbaar te maken in bibliotheken, hij heeft ‘doelgroepstrips’, strips in kleine vakbladen, uitgelicht, en hij heeft de eerste Dag van de Stripmaker georganiseerd.

Herman Roozen is een echte duizendpoot op stripgebied. Hij schreef mee aan populaire strips als Jan, Jans en de kinderen, Donald Duck en Dirkjan. Daarnaast maakte hij samen met tekenaar Pieter Hogenbirk de historische gagstrips Rembrandt (over Rembrandt van Rijn) en De Ruyter (over Michiel de Ruyter), en recenter Van Oranje, een persiflage op de koninklijke familie.

Het werk van Herman Roozen is in veel belangrijke stripbladen verschenen waaronder Donald Duck, Okki, Eppo en Tina. Voor het weekblad Boerderij maakte hij de strip Opa, voor het blad Pluimveehouderij creëerde hij Kukel en Kakel, en zijn strip Eefenement heeft jarenlang in het AD gestaan. Naast zijn werk als schrijver en tekenaar van stripverhalen is Herman ook betrokken bij televisieprogramma’s zoals het Sinterklaasjournaal en Sesamstraat.

Als tekenaar heeft Herman een voorkeur voor de ‘centsprent’, een manier van vertellen die teruggaat tot de zeventiende eeuw. Het zijn vaak wat moraliserende stripverhaaltjes met teksten op rijm onder de plaatjes. Vroeger werd dat met houtblokken gedaan, maar nu gebruik je daar natuurlijk gewoon Photoshop voor. Hij heeft ooit zo’n centsprent gemaakt voor een museum in zijn woonplaats Coevorden, en had daar zo veel lol in dat het ook zijn handelsmerk als Stripmaker des Vaderlands is geworden.