Het is zover: de gids Graphic Novels voor de Leeslijst, waar ik deze zomer aan heb gewerkt samen met Willard Mans en Bas Schuddeboom, is gedrukt! Mijn huis staat vol met dozen, dit is er eentje van:

Na maanden van digitaal werken voelt hij ongelooflijk substantieel: 60 bladzijden maar liefst, met een mooi 300-grams covertje. Ik heb tot nu toe nog maar drie “schoonheidsfoutjes” mogen ontdekken, en alles is leesbaar en in de juiste kleuren. Hier de eerste bladzijden:

Ja, u ziet het goed: zelfs de allernieuwste titel van Brecht Evens, ‘Het Amusement’ is meegenomen, dankzij de gulle medewerking van Ann Jossart van uitgeverij Oogachtend. En dankzij Scratch Books mocht ik ook al heel vroeg ‘Andy’ van Typex inzien:

De alleróudste titel die in de gids staat is van de Vlaming Frans Masereel, die honderd jaar geleden al prachtige beeldverhalen maakte:

En van Neêrlands bodem is dit de oudst opgenomen titel, ‘Iris’ van Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda:

Van verschillende kanten heb ik mogen horen dat ik met deze gids “een knuppel in het hoenderhok” gooi, in de stripwereld. De benaming ‘graphic novel’ is daarin nogal omstreden, en er zijn stripmakers die het gevoel hebben met hun werk onterecht over het hoofd te zijn gezien. Daarop kan ik alleen maar zeggen dat we deze gids vooral hebben gemaakt met het oog op het onderwijs, niet zozeer de stripwereld. We hebben titels gekozen waarmee we docenten Nederlands handvatten willen bieden om ze in de klas te behandelen. En dat is wat mij betreft nog maar het begin: er komen nu al ideeën op voor een vervolggids, gericht op meerdere vakken en niveaus.

Het onder de aandacht brengen van strips in het onderwijs moet stapje voor stapje gebeuren. In mijn eerste jaar als Stripmaker des Vaderlands heb ik vanuit het onderwijs alleen maar heel veel enthousiasme mogen horen over het idee van strips in de klas. Docenten willen vaak wel, maar weten niet waar of hoe te beginnen. Een gids is dan een mooi eerste begin.

Wat betreft verspreiding van de gids heb ik enorm geluk: de organisatie van de Dag van het Literatuuronderwijs neemt hem op in de goodie-bag die op 20 november wordt meegegeven aan maar liefst 1200 bezoekers! Daarmee hoop ik in één klap het grootste deel van alle docenten Nederlands te bereiken.

Verder zal de gids gratis online te vinden zijn. Niet alleen op deze site, maar ook op wikiwijs.nl, waar men mij een speciale url geeft voor het verspreiden van striplesmateriaal – dat daar tot in eeuwigheid kan blijven staan, ook als ik geen Stripmaker des Vaderlands meer ben. Daarover later meer!

Voor wie de gids zo gauw mogelijk en helemaal fysiek wil bezitten: de presentatie vindt plaats op woensdag 7 november om 16.30 in Boekhandel Scheltema in Amsterdam – het evenement (en de gids natuurlijk) is gratis, en aanmelden kan hier.