Er is van alles gaande waar ik op dit moment allemaal apart een blog aan zou willen wijden – maar ik kom niet echt aan iets coherents toe, dus bij deze maar even een hele rits aan meldingen van de dingen die uw Stripmaker des Vaderlands aan het ondernemen is.

Momenteel zit ik in het Noorden des Vaderlands, onder het mom van vakantie maar stiekem doe ik ook allerlei werk. Zo waren Yiri en ik afgelopen zaterdag in Zwolle bij de opening van het Inktvingers Comic Festival, alwaar ik een expositie mocht cureren in samenwerking met Stijn Schenk van The Graphic Story. Deze expo heeft de titel ‘Veranderend Perspectief’ en laat werk zien van Alex Skim, Amanda Majoor, Marloes Messemaker, Aarti Jainath, Els Deckers, Doeke van Nuil, Manon Bijkerk, Mas Hab, Amanda van Laar, Frits Jonker en mijn eigen Yiri T. Kohl.

Stijn Schenk en ik bij de opening van Inktvingers

Dit relatief nieuwe festival loopt nog tot 17 juni met allerlei stripuitingen door de hele Zwolse binnenstad. Mijn expo staat in de Stadkamer. Op 9 juni gaat in de Grote Kerk in Zwolle trouwens ook nog de KunstStripBeurs plaatsvinden, die dit jaar niet door kon gaan in Utrecht. Daar ben ik uiteraard ook te vinden. En op 17 juni mag ik het festival afsluiten in Kunstruimte Het Langhuis met een heuse strippreek. Die zal gaan over de Geest, weet ik nu al.

Dus dat is Zwolle.

Morgen ga ik naar Heiligerlee:

…u weet wel, van de Slag bij Heiligerlee die nu iedereen kent omdat ik daar een strip over getekend heb, inclusief lesbrief. Op 23 mei is het 450 jaar geleden dat de slag plaatsvond, en ik ben bij de festiviteiten aanwezig en zal een grote plaat van de strip aan het museum aldaar aanbieden. Bovendien krijgen alle 7e en 8e-groepers uit de wijde omgeving gratis een gedrukt exemplaar van de strip, en krijgen de scholen een A3 print.

Klik op het plaatje voor de hele strip

Ik ben erg tevreden over dit project, alweer de Vierde Officiële Strip als Stripmaker des Vaderlands. Hij verbindt naar mijn gevoel heel goed de vaderlandse geschiedenis en het unieke vermogen van de strip om informatie op een leuke manier door te geven. Bovendien wordt hij heel goed en breed ingezet door het Museum in Heiligerlee, waarmee hij meteen op zijn plek is. De lesbrief erbij, die bestaat uit de strip en een aantal vragen en opdrachten (bruikbaar voor zowel primair als voortgezet onderwijs), is bovendien de eerste in een reeks striplesbrieven die ik wil gaan maken. Dus dit is een prachtige aftrap.

En dan zijn er natuurlijk de Stripdagen Haarlem, die dit weekend beginnen. Ik maak daar een start met een ander punt uit mijn “programma”: het stimuleren van Jong Striptalent. De kraam van de Stripmaker des Vaderlands (nr. 46 op de Grote Markt, vlakbij het standbeeld van Coster) zal op zaterdag worden bemand door Jonathan van Engelenhoven en Stephanie Engelenburg, beide enthousiaste stripmakers van in de twintig. Op zondag ben ik er zelf bij en introduceer ik twee van de winnaars van het NK Striptekenen voor de Jeugd: Fee van Drunen (16) en Tom van Vliet (10). Van beide geef ik een boekje uit met voorbeelden van hun werk dat we aan geïnteresseerden gaan uitdelen – dus kom graag even kennis maken. De kraam zal verder vol liggen met gratis spul, zoals de Heiligerlee lesbrief en exemplaren van Quest Junior (waar ik ook voor teken).

Op dinsdag 29 mei treed ik nogmaals op op de Stripdagen Haarlem, als deelnemer in het wetenschapsdebat ‘De Maakbare Mens’, in de Doelenzaal van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, tussen 20-22 uur. Andere deelnemers zijn Nico van Straalen, André Klukhuhn, Dan Hassler en het geheel wordt gemodereerd door Hedwig van Driel. Nog geen idee wat ik daaraan precies kan bijdragen, waarschijnlijk zal de theoloog in mij wel iets waarschuwends willen zeggen over de uniciteit van de ziel, of zoiets.

Kortom: het zijn leuke drukke dagen voor de Nederlandse strip, en als Stripmaker des Vaderlands ben ik dan ook her en der te vinden. Kom even dag zeggen als u me ziet!

En o ja, dit weekend vindt ook het Maaitiidsevenemint plaats in Ryptsjerk, met een theatrale dorpswandeling waarvoor ik teksten geschreven heb – dit alles staat in nauwe verbinding met een grote theaterproductie aldaar in oktober, die ook van mijn hand is en gaat over het graf van Antje van Uylenburg (zuster van Saskia, de vrouw van Rembrandt), die daar al dan niet in de kerk begraven ligt… moet de vloer opengebroken worden of niet?

Maar goed, dat is theaterwerk en geen stripwerk, dus dat hoort hier eigenlijk niet in het rijtje thuis. Maar ik zeg het maar even.