Hier is weer een strip van de 11-jarige Tom van Vliet, winnaar van het NK Striptekenen in 2017. Zoals wellicht bekend ben ik dol op tijdlijnen, en Tom heeft een bijzonder hilarische gemaakt, die ik hierbij graag presenteer en voor het leesgemak hieronder analyseer:

Het leuke van een tijdlijn is dat je er heel veel informatie in kwijt kan! Laten we eens kijken wat Tom er allemaal in heeft verstopt:

De 80-jarige Patatje Oorlog is een leuke parodie op de 80-jarige oorlog, die in 1568 begon (bij de Slag bij Heiligerlee, waarover ik zelf in 2018 een strip + lesbrief maakte).

Zoals te lezen draaide de 80-jarige Patatje Oorlog om een ruzie tussen de OostFrieten en de WestFrieten over saus: wel of geen ketchup op je hotdog…?

Natuurlijk vallen er dooien…

In de hemel gaat de oorlog gewoon verder…

…en vervolgens in de hel.

Even lijkt er een kans op vrede:

Maar ja, de kleur van de witte vlag roept juist meer gevoelens op van vijandigheid!

De zaken worden gecompliceerd als de ZuidFrieten ook nog eens met een uitvinding komen:

En dan, zoals wel vaker in de geschiedenis, gebeurt er een poosje niks bijzonders:

De kwestie lijkt te draaien om het vinden van de juiste vlaggen (alleen geen witte dus):

De clou van deze strip zit een beetje verborgen in de tekstbalk, waaraan een bordje is vastgeplakt, waaraan weer een briefje is toegevoegd. Dat is erg leuk en creatief van Tom, maar het maakt het voor lezers niet gemakkelijker! Dit zinnetje is makkelijk te missen, dus licht ik het er hier even uit:

“God heeft de kleuren en plaatsen van de vlaggen doorgegeven…”

En dan wordt het eindelijk vrede!

…of niet…?

Ik ben gek op dit soort strips die net even wat extra inspanning van de lezer vragen, om die te belonen met allerlei leuke grapjes en inzichten. Dat Tom op zo jonge leeftijd al in staat is een dergelijke strip te maken, belooft wat voor de toekomst!

Inmiddels is er weer een nieuw Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd in zicht – op zaterdag 14 september ben ik te vinden op het Stripfestival Breda, waar ik juryvoorzitter mag zijn bij het beoordelen van de strips die de finalisten van dit jaar ter plekke gaan maken. Ik heb er nu al zin in!