Ik ben in Canada! Eigenlijk niet “in functie” als Stripmaker des Vaderlands, maar om de Amerikaanse uitgave van mijn boek ‘Liefde in Beeld’ te lanceren op TCAF, het Toronto Comic Arts Festival.

Via Aimée de Jongh, ook hier aanwezig voor de engelse vertaling van ‘Bloesems in de Herfst’ én voor een Canadese preview van haar nieuwste boek ‘Taxi’, werd ik uitgenodigd om een kopje thee te komen drinken op het Nederlandse consulaat. En daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen!

Aldaar leerden we allerlei interessante dingen, zoals bijvoorbeeld het feit dat Canada wel een miljoen inwoners telt van Nederlandse afkomst; dat het consulaat reis- en verblijfkosten kan vergoeden voor creatievelingen die in Canada iets komen ondernemen (jawel stripmakers: sla uw slag!); en vooral dat Deputy Consul Jorn Leeksma een groot stripkenner en -liefhebber is, met onder andere twee prachtige Hanco Kolks aan de muur van zijn kantoor.

Stripmaker des Vaderlands, Hanco Kolk en Jorn Leeksma
Aimée de Jongh, Toronto en Jorn Leeksma
…en een échte Leeksma Junior!

Dit weekend barst het festival los: in de Reference Library van Toronto, waar over drie vloeren verdeeld honderden stripmakers te vinden zijn, worden 25.000 (!) bezoekers verwacht. Behalve Aimée, Yiri en ikzelf zijn tevens uit Nederland overgekomen Chad Bilyeu (van ‘Chad in Amsterdam’) en Typex (van ‘Andy’ en een hele hoop meer). Met de laatste zit ik ook nog eens in een panel over Dutch Comics, dus we kunnen wel voorzichtig stellen dat Nederland aardig wordt vertegenwoordigd.