Ieder jaar reikt het Stripschap prijzen uit: de Stripschappenningen voor het Beste Album en het Beste Jeugdalbum, de P. Hans Frankfurtherprijs voor Verdienste binnen de Stripwereld en de prestigieuze Stripschapprijs, de enige oeuvre-prijs van de Nederlandse Stripwereld.

Deze prijzen worden doorgaans uitgereikt op de Stripdagen in maart, maar dit jaar loopt alles even anders. Met als voordeel dat alle genomineerden en winnaars uitgebreid online in het zonnetje zijn gezet, waardoor het voor het eerst in de stripgeschiedenis mogelijk is om de feestelijkheden op uw gemak vanuit uw luie stoel bij te wonen. Hier een overzicht van alle online presentatie- en felicitatiefilmpjes, evenals de strips die ik rond de uitreiking heb gemaakt.


Allereerst de Stripschapprijs – die werd dit jaar toegekend aan Ge Wasco, “één van de opvallendste stripmakers van de afgelopen jaren,” volgens het juryrapport. “In zijn vijfendertigjarige carrière is deze artist’s artist uitgegroeid tot één van de vaandeldragers van het moderne striptekenen.
Een lichting die midden jaren negentig opkwam. Door zijn werk voor gerenommeerde bladen als VPRO Gids, Vrij Nederland en
het MUG Magazine, via de Peanuts (van Charles Schulz) parodie ‘Apenootjes’ in Zone 5300 tot stripverhalen als Tuitel en Phiwi, Philip & George, Wanda Scott en Dotty Wervelwind heeft hij een geheel eigen wereld geschapen. Soms naïef, soms gelaagd, maar altijd goed voor een vaste schare fans die de weg naar zijn werk moeiteloos weet te vinden.”

Het is inmiddels traditie dat de Stripmaker des Vaderlands het bijbehorende beeldje aan de winnaar overhandigt, en ik mocht dat ook dit keer doen – in een lege bioscoopzaal waar alleen af en toe een verdwaalde pinguïn te zien was:

Klik op de plaatjes of hier om de uitreiking te bekijken!

Bij de uitreiking werd winnaar Wasco vanaf groot scherm gefeliciteerd door verschillende vrienden. In het uitreikingsfilmpje zijn hiervan korte fragmenten opgenomen – de volledige felicitatiefilmpjes zijn ook op YouTube te bekijken:

Typex, de winnaar van vorig jaar,
geeft een mini-college waarin hij
het Wezen van Wasco analyseert…
(klik op plaatje voor filmpje)
Stripuitgever Hansje Joustra
reflecteert op het verschil
tussen Typex en Wasco…
(klik op plaatje voor filmpje)
Stripcollectief Lamelos feliciteert
hun geadopteerde vader
(klik op plaatje voor filmpje)
…en Wiebe Mokken van Scratch Books,
waar Wasco’s werk verschijnt,
heft het glas in een feestelijke toast!
(klik op plaatje voor filmpje)

Eveneens traditie is dat ik een stripinterview teken met de winnaar: mijn strip over Wasco (in het engels) is hier te lezen:

…en in het Nederlands is hij hier te vinden.


De bekendmaking van de albumprijzen is altijd een spannend moment. In beide categorieën (Beste Album en Beste Jeugdalbum) zijn verschillende titels genomineerd. Dit keer waren dat:

Album van het Jaar 2019:

De Meimoorden – Eric Heuvel & Jacques Post

Taxi! – Aimée de Jongh

De Puinhopen van Sari – Johan Neefjes

Ulfberht – Irene Berbee

Dino – Dieter van der Ougstraete

Jeugdalbum van het Jaar 2019:

Brugpieper Roos Vink 2: Fantastisch! – Jan Vriends

Helemaal Wild! – Jan-Willem Spakman

Yasmina & de aardappeleters – Wauter Mannaert

In een speciale Zoom-sessie, georganiseerd door Robin Vinck van Stripjournaal, kwamen alle genomineerden bij elkaar en werden de winnaars bekend gemaakt:

Klik op het plaatje om het filmpje op YouTube te zien

En de winnaars zijn…

Helemaal Wild van Jan-Willem Spakman in de categorie Beste Jeugdalbum en De Meimoorden van Jacques Post en Eric Heuvel als Beste Album van het Jaar!

Ook werden dit keer de lokale omroepen en kranten erbij betrokken:

Het AD Rotterdam belde met Jacques Post en schreef een mooi artikel


NH Nieuws ging langs bij Eric Heuvel, die de bijbehorende penning ontving uit handen van niemand minder dan Dutch Lucky Luke:


In het Hoge Noorden werd de (licht beschadigde) penning op gepaste afstand overgegooid naar Jan-Willem Spakman door Stripjournaal-correspondent Seb van der Kaaden…

klik op plaatje voor filmpje

En ook het Dagblad van het Noorden besteedde aandacht aan de winnaar:

Al met al hebben de prijzen dit jaar meer media-aandacht gekregen dan ooit!


Nog één prijsuitreiking ligt in het verschiet: de P. Hans Frankfurtherprijs voor Verdienste binnen de Stripwereld, die dit jaar ten deel is gevallen aan de Comiclopedia, levenswerk van Kees Kousemaker (1942-2010) en enthousiast voortgezet door Bas Schuddeboom en Kjell Knudde. Zij zullen later dit jaar op gepaste wijze geëerd worden.


Interessante bijkomstigheid dit jaar was dat ik, als overhandiger van de Stripschapprijs, het bijbehorende beeldje thuis kreeg toegestuurd. Dat inspireerde mij tot de volgende fotostrip, die op social media heel wat stof heeft doen opwaaien: