In De Stadkamer in Zwolle is momenteel een expositie te zien die door mij is “gecureerd” – wat wil zeggen dat de organisatie van het Zwolse Inktvingers Comic Festival mij vroeg iets te doen met maatschappelijk geëngageerde strips, waarop ik de hulp inriep van Stijn Schenk van The Graphic Story, die zich al jaren bijzonder actief inzet voor het samenbrengen van stripmakers en instanties en een reeks indrukwekkende en indringende stripproducties heeft geïnitieerd, begeleid en vaak ook geschreven, over onderwerpen als vluchtelingenproblematiek, misbruik, verslaving etc.

Het leuke van Stijn vind ik dat hij graag beginnende tekenaars inzet en actief zoekt naar nieuwe talenten. De opdrachten die hij geeft zijn altijd betaald (dat is niet altijd vanzelfsprekend in stripland!) en nog belangrijker: hij weet verschillende instanties warm te maken voor strips als informatie- en communicatiemiddel.

Onder de vlag van The Graphic Story zijn zo al tientallen stripverhalen verschenen, en een aantal daarvan uit de reeks ‘Verhalen van Vrouwen’ zijn opgenomen in deze expositie, met de titel ‘Veranderend Perspectief’. Er is werk te zien van: Alex SkimAmanda MajoorMarloes MessemakerAarti JainathEls DeckersDoeke van NuilManon BijkerkMas HabAmanda van Laar, Kim Duchateau, Jan Cleijne, Beldan Sezen, Floor Koens, Joris Diks, Marcel Ruyters, Megan McNulty, Mei Li, Melissa Brouwer en Aloys Oosterwijk.

Omdat het belangrijk was goed op te vallen in een grote ruimte (de Stadkamer is een groot, open gebouw) is gekozen voor stabanners met daarop uitvergroot plaatjes uit de strips. Op grote kartonnen “poefs” is meer achtergrondinformatie geprint, en een speciaal bedrukte strandstoel bevat een overzicht van alle tekenaars die aan dit project deelnemen.

Het is een originele expo geworden die ondanks de zware thematiek vrolijk en uitnodigend oogt.

Zelf leverde ik een bijdrage door het vullen van drie vitrines met het werk van twee mannen die ik allebei heel leuk vind: Frits Jonker en mijn eigen Yiri T. Kohl. Beide zijn zij werkzaam in de periferie van de strip, Frits als gelauwerd letteraar en Yiri als inkleurder (en tekenaar van Z-Man in Stripnieuws) – en allebei hebben ze een origineel denkraam en een creativiteit die graag nieuwe vormen onderzoekt.

Zo maakt Yiri kleibeeldjes en heeft hij een serie “meisjes in kubussen”:

…en Frits produceert op hoog tempo prachtig uitgesneden dozen in allerlei vormen en vaak met teksten die tot nadenken stemmen. Erg mooi en intrigerend vind ik van hem zijn gedachten over het yin-yang teken, en het boekje en 3d-sculptuur dat hij daarvan maakte heeft van mij een prominente plek gekregen. Dat is nog eens Veranderend Perspectief!

De expo is nog te zien zolang het festival loopt, dus tot 17 juni. Op die laatste dag zal ik de festiviteiten afronden met een ware strippreek in Het Langhuis (want het is zondag tenslotte), maar eerst vindt nog de Inktvingers KunstStripBeurs plaats, aanstaande zaterdag 9 juni, in de Grote Kerk in Zwolle. Kom langs, en maak dan meteen een rondje door de stad! Mijn expo is te zien in De Stadkamer, maar door de hele binnenstad zijn strips te zien, op winkelruiten en natuurlijk in het Langhuis zelf, waar Joost Pollmann de expo “Limbo” presenteert.

Zwolle wordt nog eens het nieuwe Haarlem!