Eerder dit schooljaar mocht ik een gastles geven aan leerlingen uit 4 HAVO op het Willem van Oranje College in Waalwijk. Dankzij twee enthousiaste docenten, Bart van Veen (Nederlands) en Herma van Gelderen (Frans) vulden deze leerlingen hun profieldagdeel met het maken van een graphic novel, en ik mocht tips komen geven.

Er was al goed voorwerk gedaan: de groep had ‘Familieziek’ van Peter van Dongen gelezen en besproken, en de leerlingen waren al gestart met het tekenen van hun eigen stripfiguren – meestal zichzelf, want de meeste verhalen waar ze mee bezig waren, bleken autobiografisch.

Ik liet ze onder andere zien hoe iets simpels als het inkten van je figuren al meteen een heel andere uitstraling geeft:

En ze gingen meteen braaf aan de slag:

Niet lang daarna kreeg ik de resultaten van hun werk thuis gestuurd – en ik was onder de indruk! Hier enkele fragmenten uit hun grafische verhalen – Thijmen tekende over een jongen die een atletiekwedstrijd wint:

Liselotte tekende het sfeervolle ‘Verdwaald in Zweden’:

Ilayda maakte een verhaal over een lange vlucht naar Turkije waarop van alles mis ging:

Sofie tekende de aangrijpende herinnering aan de dood van hamster Vlokje:

Daniëlle maakte een actievol surf- en zeemeerminnenverhaal:

Desteny tekende over een voorval in de Efteling, toen zij en haar zusje hun moeder kwijt waren:

Flore tekende over haar hond Noor, toen die nog een puppy was:

Anouk bracht een huiselijk ongelukje in beeld:

En ook docente Herma van Gelderen liet zich niet onbetuigd, en verstripte een bekend Frans verhaal – in het Frans natuurlijk!

De resultaten zijn uiteindelijk bijeen gebracht in een eigen boekuitgave:

Eind januari namen de leerlingen hun eigen exemplaren in ontvangst, en sloten daarmee feestlijk hun profielperiode af. Volgens de docenten was dit zeker voor herhaling vatbaar, en ik kan dat alleen maar toejuichen!