Onlangs werd het Stripkookboek gepresenteerd – een prachtig samenwerkingsproject van 53 striptekenaars en chefkok Leon Verhoeven. Al eerder verschenen er kookstripboeken (zoals het sympathieke Smikkelen en Smullen van Abe Borst en Esther van de Bund), en ook kookboeken geïllustreerd door stripmakers zijn geen onbekend fenomeen, maar nog nooit eerder verscheen er iets op deze schaal, met zoveel media-bombarie. Daar voeg ik in dit blog graag aan toe, niet alleen omdat dit soort projecten helemaal in de lijn ligt van mijn missie als Stripmaker des Vaderlands om strips meer onder de aandacht te brengen, maar ook omdat ik er zelf in sta:

Ik mocht het recept voor Vergeten Groentensoep illustreren (of is het nou Vergetengroentesoep? Soep van Vergeten Groenten in elk geval) – heel passend, want ik vergeet mijn groenten nogal eens. Haha. Excuus voor de flauwe grap – ik mocht een praatje houden bij de presentatie en daarin heb ik me helemaal uitgeleefd in culinaire stripnaam-verhaspelingen. Wat dacht u bijvoorbeeld van zo’n lekkere Jan van Varkenshaasteren, of een sappige Alex van Entrekoten? De volledige speech, waarin ik álle namen van de 53 medewerkende striptekenaars heb verwerkt, is binnenkort te lezen in StripGlossy.

Dat de combinatie van strips en recepten zo vlak voor de feestdagen een groot succes is, moge blijken uit het feit dat de eerste druk binnen een week was uitverkocht. Geen nood: de tweede druk rolt inmiddels van de persen, met een heel bijzonder extra – het boek blijkt een leuk verzamelobject te zijn voor signeer-tekeningetjes, en een selectie daarvan is nu afgedrukt op de schutbladen. Opnieuw een collector’s item dus!

Ikzelf heb het boek al meermalen mogen signeren, zoals hier op de Comic Con in Utrecht:

…en op zaterdag 30 november ben ik vanaf 16 uur te vinden in kookboekenwinkel Mevrouw Hamersma te Amsterdam. Kom even langs voor een origineel tekeningetje – of bestel die prachtige tweede druk en verblijd daarmee uw culinair aangelegde stripvrienden, én uw striplezende keukenprins(ess)en!

(de meeste foto’s zijn gejat van Facebook,
vooral van Leon Verhoeven)