De scholen zijn weer begonnen! Ik draag graag bij aan het nieuwe schooljaar met een spiksplinternieuwe lesbrief, in samenwerking met tekenaar en animator Ron Schuijt, bekend van zijn webcomic Drawing History.

Ron’s statement over Drawing History:

  • Geschiedenis op een toegankelijke manier brengen.
  • Een inzicht geven op de wereld waarin we leven aan de hand van haar geschiedenis.
  • Geschiedenis op een eerlijke manier vertellen; onduidelijkheden, misvatting en vooroordelen niet ontwijken maar juist aankaarten.
  • Niet alleen de geschiedenis vertellen via de lens van het Eurocentrisme, maar aandacht schenken aan meerdere perspectieven.

Ik ben er trots op dat we onze krachten konden bundelen en een lesbrief presenteren met twee strips over Alexander de Grote! Aan de hand hiervan kan niet alleen de geschiedenis van Alexander in de klas worden behandeld, maar wordt ook gekeken naar hoe dat nou precies gaat, geschiedenis opschrijven: wie bepaalt wat er in de geschiedenisboeken komt en op wat voor manier? Als actueel voorbeeld is de vernieuwde Canon van Nederland meegegeven.

De strip van mijn hand over Alexander de Grote in deze lesbrief tekende ik aanvankelijk voor mijn boek Wereldheerschappij in Beeld, maar liet hem daar uiteindelijk achterwege. Hij kreeg wel een mooi plekje op de klassieke stripsite Booxalive van classica Magda van Tilburg.