Het leuke van Stripmaker des Vaderlands zijn, is dat ik reacties ontvang uit heel onverwachte hoeken. Zo werd ik onlangs benaderd door mijnheer Joop Schut (75):

“De reden van deze mail is, dat ik na mijn diensttijd (1963) in contact ben gekomen met Frits Kloezeman, in die tijd een striptekenaar. Ik heb destijds tekenles van hem gekregen éénmaal per week ’s avonds bij hem thuis. We zijn goede vrienden geworden tot hij in 1985 overleed. Hij heeft mij veel geleerd, en af en toe mocht ik een strip voor hem inkten b.v. voor OTTO. Ik ben geen tekenaar geworden, maar heb een ander beroep gekozen.

Frits heeft veel getekend voor Marten Toonder, Robert van Gulik (Rechter Tie), Henk Kabos, Joop Geesink Studios (o.a. Loekie de Leeuw).

In zijn laatste levensjaren heb ik van hem een aantal  unieke niet afgemaakte krijttekeningen gekregen, onder andere 14 stuks met het formaat 61X42, 11 stuks met het formaat 54X37 met het jaartal 1964 erop, en 5 tekeningen met het formaat 31X25, De laatst genoemde zijn tekeningen van het Kerstverhaal, met een modern tintje. Ook 4 tekeningen (kleurpotlood) die bij mij aan de muur hangen.”

Na enig vruchteloos zoeken naar nabestaanden van Frits Kloezeman, vindt Mijnheer Schut het vooral belangrijk dat deze tekeningen niet onbekend blijven, en daar ben ik het helemaal mee eens. Want kijk eens wat een prachtig werk!

Bovenstaande zijn illustraties voor een modern Kerstverhaal, uit 1964. Blijkbaar zijn deze nooit afgemaakt – of zou er toch iets van zijn gepubliceerd? Mocht iemand hier meer van weten, dan horen we het natuurlijk graag!

Dit zal een schets geweest zijn voor een reclame-tekening – voor de stad Kiel? Kijk eens wat een leuke details:

Dan is er nog deze mooie uitgewerkte tekening…

Was dit ook een illustratie bij een verhaal? En zou bekend zijn welk dat dan is?

Werk van Frits Kloezeman aan Bommelverhalen voor de Toonder Studio’s

…en op deze leuke prentjes staan respectievelijk afgebeeld: een Urker, een Scheveningse, een boertje, en een West-Friese.

Wie meer informatie heeft over de achtergrond van deze tekeningen, of weet heeft van de nazaten van Frits Kloezeman, neem graag contact op!