StripGlossy is in december verschenen met maar liefst 16 (!) verschillende covers. Waarom? Zodat je er mee kunt kwartetten.

Elke StripGlossy heeft een eigen gasthoofdredacteur en daardoor ook elke keer weer een compleet andere inhoud. Ditmaal is het de beurt aan Herman Roozen, Stripmaker des Vaderlands. Zijn driejarige termijn loopt per 1 januari af, waarna het stokje wordt overgenomen door stripmaker Jan Vriends. Uitgever Seb van der Kaaden: “Dat was voor ons reden om Herman nog één keer het woord te geven als Stripmaker des Vaderlands. Dat ‘woord’ was overigens met ruim 7500 woorden het langste interview van de afgelopen acht jaar, wat ook weer niet vreemd is, als je leest aan hoeveel strips en andere projecten Herman heeft meegewerkt: van het Sinterklaasjournaal tot aan de meest populaire strip in Nederland: Dirkjan.”

Brunaficatie: van Donald Duck tot Dirkjan

Het motto van Herman Roozen was en is ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’. Dit motto staat nu ook op alle 16 verschillende covers gestempeld. Omdat Herman Roozen zelf ook veelzijdig is, namelijk stripmaker én bordspelfanaat, wilde Herman deze twee passies met elkaar combineren in de StripGlossy. Als gasthoofdredacteur heb je die macht en er is dan ook een echt bordspel van Herman opgenomen in de glossy én tientallen – zoals Herman ze zelf noemt – Brunaficaties. Roozen: “Toen ik op een school tekenles gaf bracht een meisje uit groep 4 mij met haar Donald Duck-tekening op het idee om stripfiguren en andere personages te tekenen in de stijl van Bruna. Inmiddels heb ik ruim veertig Brunaficaties gemaakt, waaronder Donald Duck, Pikachu, Lucky Luke, Joop Klepzeiker, Sigmund, Olivier B. Bommel, Dirkjan en vele andere bekende (strip)helden. En natuurlijk ook een Brunaficatie van Dick Bruna zelf! Dat niet iemand anders op het idee is gekomen om Dick Bruna te brunaficeren is mij een raadsel.” 

Levensgroot kwartetspel

Maar nu liggen er dus vanaf volgende week 16 verschillende levensgrootte kwartet-covers in de winkels. Roozen: “En op de voorkant Brunaficaties. Vier varianten zelfs. Een kwartet!” Van der Kaaden: “Binnenkort organiseren we een StripGlossy-fandag om ook écht met alle covers te gaan kwarteten. Herman is ook uitgenodigd.”