De centsprenten van Herman Roozen verschijnen voortaan iedere maand in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Vanaf 26 maart kun je elke laatste vrijdag van de maand een strip van de Stripmaker des Vaderlands in de cultuurbijlage van die kranten vinden.

Herman is er zelf natuurlijk erg blij mee. ‘Ik wil graag dat die centsprenten ook in een krant komen, en niet alleen op social media. Toen ik geïnterviewd werd door iemand van het Dagblad van het Noorden heb ik zelf voorgesteld om ze voor de krant te maken.’ De journalist heeft het vervolgens besproken op de redactie, en het resultaat is dat ze voortaan in de krant verschijnen. ‘Hij heeft er weinig overtuigingskracht voor nodig gehad’, lacht Herman.

Het Dagblad van het Noorden verschijnt in heel Groningen en Drenthe, de Leeuwarder Courant verschijnt in Friesland. Het worden speciale strips voor de krant, met thema’s die aansluiten bij de noordelijke regio. In plaats van de vier plaatjes waarin de centsprenten tot nu toe online verschenen, krijgen de kranten een versie met zes plaatjes. Ze verschijnen ook als losse plaatjes op de instagram-accounts van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Centsprent naar aanleiding van de Stripschapprijs.

Maar wat is zo’n centsprent ook alweer? Het is het beste te omschrijven als een laat-Middeleeuwse manier van vertellen. Het zijn vaak wat moraliserende stripverhaaltjes met teksten op rijm onder de plaatjes. Herman voelt zich erg thuis in deze vorm, en met Photoshop maakt hij er een wat verweerde achtergrond bij.