Stripmaker Jan Vriends wordt de nieuwe Stripmaker des Vaderlands. Hij volgt op 1 januari Herman Roozen op voor een termijn van drie jaar, van 2024 t/m 2026. Onder het motto ‘Strips, een serieuze zaak!’ wil Vriends het veelzijdige en bijzondere vak stripmaken onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek, en organisaties inspireren om met stripmakers samen te werken.

Jan Vriends. Foto: Wim van Berlo

‘Stripmaken is een prachtig vak, een soms arbeidsintensief ambacht’, aldus de derde Stripmaker des Vaderlands. ‘Het is een mooi beroep dat meer op waarde geschat mag worden. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal komt kijken bij de productie van één simpele strippagina.’ Daarom wil hij een zo groot mogelijk publiek laten kennismaken met het bijzondere en waardevolle vak stripmaken. ‘Oftewel: het bedenken, ontwikkelen, componeren, kadreren, decoreren, schetsen, acteren, clean-uppen, striptekenen, inkten, digitaliseren, kleuren, letteren, vormgeven en publiceren van een strip.’ Vriends gaat dat doen door vanaf januari inspirerende lezingen te geven. Meer over zijn presentatie vindt u hier.

Jan Vriends is onthuld als nieuwe Stripmaker des Vaderlands tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 23 september. Hij heeft daar het tekenpotlood symbolisch overgenomen uit handen van zijn voorganger Herman Roozen. Hij zal ook, in navolging van Herman Roozen, voor in ieder geval drie jaar op rij De Dag van de Stripmaker organiseren. Dit evenement is toegankelijk voor publiek. De eerste staat gepland in oktober 2024.

Wie is Jan Vriends?

Jan Vriends (1970) maakt strips sinds zijn kleutertijd. Hij publiceert zijn eerste betaalde strip in 1994 in maandblad Webber. Sindsdien produceert hij onafgebroken strips voor soms meerdere tijdschriften, waaronder Fancy, Zo Zit Dat, het Algemeen Dagblad en tijdschrift Tina. Voor Tina maakt hij sinds 2007 wekelijks de strip over brugpieper Roos Vink en in 2013 bedenkt en ontwikkelt hij de nieuwe Tina-strip: een redactiestrip over een vrolijk meisje dat met vrienden thuis het tijdschrift maakt. Zowel Roos als Tina zijn razend populair onder de duizenden lezers van tijdschrift Tina. Jaarlijks mag Vriends twee dagen lang non-stop handtekeningen uitdelen tijdens het drukbezochte Tina Festival.

In zijn vrije tijd maakt Jan Vriends theater, muziek en natuurlijk ook strips rond het personage Janjaap. Deze verhalen zijn deels autobiografisch. De afgelopen twee jaar werkte hij aan het verhaal ‘De Kosmonaut’, waarvan delen worden voorgepubliceerd in de tijdschriften Zone5300 en Brul! In het voorjaar van 2024 verschijnt dit verhaal in boekvorm.

De periode van Herman Roozen

Herman Roozen is Stripmaker des Vaderlands sinds 2021 en kan terugkijken op een geslaagde termijn als ambassadeur van de strip. Met zijn slogan ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’ heeft hij de grote diversiteit aan strips laten zien. Hij is gestart met de Dag van de Stripmaker, een dag waarop stripmakers bij elkaar komen om van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen. De eerste twee edities in zijn thuisstad Coevorden werden met veel enthousiasme ontvangen door de beroepsgroep. De Dag van de Stripmaker zal onder de nieuwe Stripmaker des Vaderlands zeker een vervolg krijgen.

Daarnaast heeft Roozen zichzelf op de kaart gezet met zijn ‘centsprenten’, waarmee hij het grote publiek op de hoogte hield van zijn wedervaren en actuele gebeurtenissen.

Ontstaan Stripmaker des Vaderlands

Margreet de Heer was van 2017 t/m 2020 de allereerste Stripmaker des Vaderlands. Zij trok de aandacht met haar gids Graphic Novels voor de Leeslijst, die nog steeds gratis te downloaden is. Daarna heeft zij symbolisch haar potlood doorgegeven aan Herman Roozen. Zijn termijn loopt van 2021 t/m 2023.

Op 23 september heeft Herman Roozen dat potlood weer doorgeven aan Jan Vriends, zijn opvolger voor de periode 2024 t/m 2026.