Herman Roozen is op bezoek geweest bij het KinderBoekenHuis in Winsum, waar ze een collectie van meer dan 30.000 oude kinderboeken hebben. Hij was daar op verzoek van pabo-student Kirsten Lingbeek, die een lespakket maakt voor de onderbouw over centsprenten.

Herman maakt veel van zijn strips als Stripmaker des Vaderlands in de vorm van centsprenten. Kirsten Lingbeek wil zijn prenten meenemen in het lespakket om te laten zien dat ze ook tegenwoordig nog gemaakt worden.

Herman: ‘We hebben daar zitten brainstormen over hoe je de kinderen van groep 1-4 kunt laten kennismaken met zoiets. Het mooie is dat een prent bestaat uit tekst, beeld en kleur, en dat je de kleuters daar afzonderlijk mee kan laten knutselen. Al die losse prentjes samen worden vervolgens één prent. Ik heb zelf wel eens centsprenten gemaakt met kinderen uit de bovenbouw op die manier. Knoopte ik er ook nog een lesje geschiedenis aan vast.’

De aanleiding voor het lespakket is dat het KinderBoekenHuis een grote collectie prenten heeft, die recent zijn overgebracht naar de kluis van de Universiteitsbibliotheek in Groningen. De kwetsbare prenten kunnen daar beter geconserveerd worden.

Van directeur Anja Sinnige kreeg Herman een kinderboekenpakket. Die verkopen ze voor vijf euro, en dan zit er vanalles (ouds) in.

Over zijn bezoek aan het KinderBoekenHuis maakte Herman uiteraard een centsprent.

Kirsten Lingbeek en Herman Roozen.