Margreet de Heer brengt een overzichtsboek uit van haar belevenissen als de eerste Stripmaker des Vaderlands. In een dikke pil van 160 pagina’s worden alle strips die ze maakte als Stripmaker des Vaderlands verzameld, en krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij het ontstaan van dit ambt. Via crowdfunding heeft ze de financiering voor dit boek voor elkaar gekregen. Hieronder staat wat ze zelf schreef over dit boek.
In het boek staan alle strips die ik in drie jaar tijd als Stripmaker des Vaderlands heb gemaakt. Dat betekent dat er een enorme diversiteit is aan invalshoeken en doelgroepen. Ik maakte algemene educatieve strips voor het Volk (over het Wilhelmus en Sinterklaas), specifiekere educatieve strips voor geschiedenisles (De Slag bij Heiligerlee), een graphic novel gids voor docenten Nederlands en informatieve strips voor een onderwijsblad. Maar ik maakte ook stripinterviews – met stripmakers maar ook met mensen buíten de stripwereld; voor wie zijn die precies bedoeld? Ik maakte strips over het Songfestival, van informatief tot gewoon gek. Ik maakte een maffe fotostrip met de Stripschapprijs toen ik die in huis had. En ik maakte heel persoonlijke strips, over de dood van mijn kat Toto en het levensbepalende ongeluk van mijn man Yiri.
Ik weet niet wie de doelgroep is van dit boek. Ik weet wel dat een heleboel mensen dit boek heel leuk zouden kunnen vinden, mensen die op dit moment nog helemaal geen idee hebben van het feit dat je zoveel verschillende dingen in stripvorm kunt behandelen. Mensen die misschien nog niet eens wisten dat er een Stripmaker des Vaderlands bestond, of die zichzelf niet zien als striplezers.
Ik noemde het tot nu toe een Ego-document, omdat ik zelf de verbindende factor ben in al deze strips. En omdat ik behoorlijk veel van mezelf laat zien, bedacht ik een blote cover, óók met een knipoog naar mijn campagneslogan van drie jaar terug: “Zij stript voor het vaderland”.
Iemand op Facebook kwam met een betere term: het is een Meta-boek – een boek dat inzicht geeft in een heel proces, met kijkjes achter de schermen en verklarende artikelen rond de strips. Meta-boek. Die houd ik er graag in. Klinkt een stuk sjieker dan ego-document.
Zelf vind ik meta-boeken reuze interessant. Vaak zijn ze bedoeld voor een handjevol fans, maar ze zijn qua opzet interessant voor een veel bredere groep mensen, die vaak nog niet eens wisten dat ze gefascineerd zouden zijn door een dergelijk kijkje achter de schermen in een wereld die ze nog niet kenden.
Misschien is mijn primaire doelgroep wel alleen ikzelf. Ik wil dit boek gewoon heel graag in de kast hebben staan, om er later in terug te bladeren en terug te blikken op deze gekke, bewogen, leuke, intensieve drie jaren.
Het boek Strip Holland Strip is hier te bestellen.