De Stripmaker des Vaderlands kreeg een kickstart met het winnen van de Stripcultuurbeurs op het Stripfestival Breda. Daar kregen initiatiefnemers Caroline van der Lee en Cok Jouvenaar een geldbedrag van 4000 euro om hun idee werkelijkheid te laten worden.

Het idee ontstond in een gesprek via facebook. Toen iemand opperde dat er naast een Dichter des Vaderlands en een Denker des Vaderlands ook een Stripmaker des Vaderlands zou moeten zijn, raadde Kenny Rubenis van de strip Dating for Geeks aan om het idee in te sturen voor de Stripcultuurbeurs.

Caroline van der Lee neemt de Stripcultuurbeurs in ontvangst.

Caroline van der Lee neemt de Stripcultuurbeurs in ontvangst. ©Alex Odijk

De strip uitdragen

De Stripmaker des Vaderlands moet de Nederlandse stripwereld vertegenwoordigen door zelf optimaal gebruik te maken van het medium strip. Bij een gebeurtenis van nationaal belang geeft hij of zij een blik op de actualiteit in stripvorm. Ook ontwikkelt de Stripmaker des Vaderlands projecten en activiteiten die het medium strip nationaal op de kaart zetten.

Het geld van de Stripcultuurbeurs wordt in eerste instantie gebruikt om de stripmaker die de titel moet gaan uitdragen te betalen voor zijn of haar werkzaamheden. Maar om te zorgen dat het een blijvend instituut wordt, is een stichting opgericht. Die stichting nomineert vier stripmakers die gaan strijden om de titel. Het publiek kan vervolgens via deze website stemmen wie de Stripmaker des Vaderlands moet worden. Tijdens het volgende Stripfestival Breda, op 14 oktober 2017, wordt bekend gemaakt wie gewonnen heeft. En wie dus het ambt de komende drie jaar gaat invullen.