Op donderdag 28 maart vindt de Dag van de Literatuur plaats – in De Doelen te Rotterdam verzamelen zich dan zo’n 5000 leerlingen en docenten rond een uitgebreid literair programma, en uiteraard zijn strips ook van de partij!

Niet alleen is er een stripmarkt, ook de Stripmaker des Vaderlands is aanwezig met een grote kraam op de informatiemarkt. In samenwerking met verschillende stripuitgeverijen en een jong, aantrekkelijk Graphic Novel Promotie Team presenteer ik daar een rijkgevulde gratis graphic goodie-bag en mooie kortingsaanbiedingen op titels uit de gids Graphic Novels voor de Leeslijst.

In de goodie-bag bevindt zich allereerst een splinternieuwe heruitgave van De Teloorgang van Oude Knudde van Dick Matena, gul ter beschikking gesteld door Uitgeverij Personalia. Dit boek gaat vergezeld van een uitgebreide lesbrief die dieper ingaat op het genre van de streekroman en vragen en opdrachten biedt om in de klas mee aan de slag te gaan.

Verder bevat de goodie-bag één van twee mooie uitgaves van Uitgeverij Oogachtend: ofwel het schilderachtige Het Mirakel van Vierves van Inne Haine, óf het sexy schelmenverhaal De Wraak van Bakamé van Jeroen Janssen (kiest u maar!). Uitgeverij De Harmonie vult dit bovendien aan met het aandoenlijke Het Lege Nest van Peter de Wit.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is worden aan de kraam, die bemand wordt door Uitgeverij Xtra, Scratch Books en Strips in Voorraad, ook enkele titels weggegeven: de pas verschenen bundel Verhalen van Vrouwen (verstripte vrouwenervaringen van The Graphic Story); Sprookjes in Strookjes (leuke verzamelbundel uit 2006); en last but not least Vandaag is de Laatste Dag van de Rest van je Leven, de indrukwekkende autobiografie van Ulli Lust, in de vertaling van Joost Pollmann, uit- en weggegeven door Uitgeverij Scratch.

Bezoekt u de Dag van de Literatuur, kom dan beslist even langs om dit alles te bekijken en in ontvangst te nemen. Mocht u nog wat huiverig zijn voor het gebruik van graphic novels, dan helpen wij u graag over de drempel!

Aan het eind van de dag ontvangen alle docenten een posterkoker, en daarin is onder andere deze poster te vinden, waarvan ik hoop dat die een mooie plek vindt in menig klaslokaal:

Deze poster (50x70cm) met daarop alle titels uit de gids Graphic Novels voor de Leeslijst is ook te bestellen door 14,45 (voor verzending binnen Nederland) of 17,30 (voor verzending daarbuiten) over te maken naar IBAN NL91INGB0005436493, t.n.v. M. R. de Heer te Amsterdam, o.v.v. ‘Poster’. Vergeet daarbij vooral niet uw ADRES te vermelden.

Bent u niet op de Dag van de Literatuur? Geen nood, de geboden kortingsaanbiedingen zijn beschikbaar voor iedereen in het onderwijs. Voor een voordelige aanvulling van de schoolbibliotheek, of wellicht voor het lezen met de hele klas (vraag naar staffelkortingen):