Herman Roozen © Rutger Bronts

‘Bibliotheken in Nederland doen het hartstikke goed, maar er kan nog meer, zeker als het om strips gaat, en daar wil ik graag bij helpen’, aldus de tweede Stripmaker des Vaderlands. ‘Strips staan al gauw in een raar hoekje tussen prentenboeken en young adult in, en dan is het ook nog eens voornamelijk Suske en Wiske en Donald Duck. Maar er zijn zoveel meer variëteiten in strips, die net zo goed tussen de gewone boeken kunnen staan. Strips kunnen overal. Dat wil ik laten zien, en ik wil dat er meer strips beschikbaar komen om te lenen.’

Herman Roozen (Toldijk, 1966) is een echte duizendpoot op stripgebied. Samen met Pieter Hogenbirk maakte hij de historische gagstrips Rembrandt (over Rembrandt van Rijn) en De Ruyter (over Michiel de Ruyter), en recenter Van Oranje, een persiflage op de koninklijke familie. Daarnaast heeft hij meegeschreven aan grappen voor de strip DirkJan van Mark Retera, en schreef hij regelmatig scenario’s voor Jan, Jans en de kinderen. Zijn werk is in veel belangrijke stripbladen verschenen, waaronder Donald Duck, Okki, Eppo en Tina. Hij woont in het Drentse Coevorden.

Tijdens het Stripweekend in Haarlem is Herman Roozen onthuld als nieuwe Stripmaker des Vaderlands. Margreet de Heer maakte dat bekend, nadat ze een overzicht had gegeven van haar afgelopen drie jaar als vaandeldrager van de strip. Hoogtepunt daarvan was de gids Graphic Novels voor de leeslijst. Daarin selecteerde ze ruim vijftig stripboeken en graphic novels die geschikt zijn voor het literatuuronderwijs op de middelbare school. De gids kreeg veel bijval uit het onderwijs en tientallen docenten zijn ermee aan de slag gegaan.

Aan het eind van haar termijn nam De Heer haar slogan ‘zij stript voor het vaderland’ wel heel letterlijk, en ging ze uit de kleren voor de cover van een overzichtsboek van haar periode als Stripmaker des Vaderlands. Via crowdfunding haalde ze de benodigde 15.000 euro binnen om het boek ook echt uit te geven.

De slogan waarmee Herman Roozen de barricades opgaat is een heel andere: ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’ Vanaf 1 januari is hij de tweede stripmaker die inkleuring mag geven aan het ambt van Stripmaker des Vaderlands. Bekijk hier zijn plannen.